Darmfunctiestoornis
Darmfunctiestoornissen komen bij een dwarslaesie minstens net zo vaak voor als blaasfunctiestoornissen en kunnen zich in verschillende mate en vormen voordoen.
Een volwassen kat met normale eetlust ontlast normaal gezien 1 tot 2 keer per 24 uur.
Reflex darm
Gelukkig hebben de meeste verlamde katten een zogenaamde reflex darm.
De endeldarm vult zich met ontlasting en zodra deze vol zit leegt de darm zich doormiddel van reflex. Dit is een ongecontroleerde leging, dus de kat zal hiervoor niet naar de kattenbak gaan. Wel is het zo dat sommige katten zich bewust zijn van de leging op het moment dat deze plaatsvind.
Een kat met deze darmfunctiestoornis is gevoelig voor diarree. Om dit te voorkomen is het van belang om op zoek te gaan naar een voeding die goed werkt voor jouw kat. Helaas is iedere kat uniek en is er niet één soort brok of vlees dat voor alle katten werkt...
Uit ervaring kan ik wel zeggen dat de meeste verlamde katten brokken en prooidieren beter verdragen dan natvoer en kvv en dat je kleur, geur en smaakstoffen, evenals kip, rund en visproducten beter kunt vermijden. Verder is het een kwestie van trial & error.
Bulkproducten (bv isogel) en zo nu en dan een kuurtje pre/probiotica (bv fortiflora) kunnen meehelpen met het behoudt van een goede darmflora.
Alhoewel diarree problemen praktische gezien letterlijk SHIT kunnen zijn, veroorzaken ze niet snel levensbedreigende gezondheidsrisico's voor de kat.
Een kat met een reflex darm heeft meestal nog een zogenaamd anusreflex. Als je zachtjes op de anus tikt, knijpt deze zich samen.
Slappe darm
Een slappe darm, ook wel spastische darm genoemd, komt gelukkig minder vaak voor. Deze functiestoornis veroorzaakt namelijk veel vaker levensbedreigende problemen.
Katten met een slappe darm verliezen meestal, verspreid over de dag, kleine harde keuteltjes.
Het gevaar hierbij is dat de keuteltjes te hard worden en gaan ophopen, met obstipatie als gevolg. Alsof de volle darm alleen nog niet voor genoeg ongemak en ellende zorgt, gaat deze vervolgens ook nog eens de blaas blokkeren waardoor deze bijna niet meer geleegd kan worden.
Om dit te voorkomen is het heel belangrijk om op te letten dat de kat iedere dag voldoende ontlasting verliest en bij het uitblijven van ontlasting moet men dan ook direct actie ondernemen.
Hoe langer de ontlasting in zijn darm zit hoe harder het zal worden en hoe moeilijker het zal zijn om kwijt te raken. De wand van de endeldarm wordt dan steeds verder opgerekt. Op die manier kan er zich een megacolon ontwikkelen.
Darm management
Net zoals je de blaas handmatig kunt legen, is het ook mogelijk om de darmen middels palpatie te legen. Dit vereist echter meer ervaring en kunde dan het legen van de blaas en in de praktijk blijkt dat veel mensen dit niet in de vingers krijgen.
Vaak gebeurd het dat, tijdens het legen van de blaas, per ongeluk ook de darmen gestimuleerd worden en hierdoor per toeval de darmlediging in gang gezet wordt. Prima natuurlijk!
Het is belangrijk dat een volwassen kat bij een normale eetlust minimaal 1x per dag voldoende drollen produceert. Aan te raden is 2x daags.
Gebruik geen laxatract of dergelijke laxeermiddel bij een verminderde darmfunctie. Pastapoep blijft aan de endeldarm plakken en komt zeer moeizaam uit eigen kracht naar buiten. Daarnaast veroorzaken deze producten vaak gas waardoor het risico op een megacolon alleen maar groter wordt. Paraffine olie kan tijdelijk rectaal gebruikt worden. Bij langdurig gebruik wordt voedselopname in de darm verstoord door de laag paraffine. Het wordt afgeraden om paraffine oraal te geven ivm aspiratie.
Net zoals bij ons, werkt ook het kattenlichaam met een biologische klok en je zult dus zien dat zich na verloop van tijd een routine ontwikkeld. Zo kunnen er bepaalde triggers of tijden zijn waarop de kat gaat poepen en door die te leren kennen en eventueel zelf op te bouwen en te sturen kun je huiselijke ongelukjes tot een minimum beperken.
Als de ontlasting uitblijft dan is een klysma (microlax) of darmspoeling de aangewezen behandeling.
Sommige katten hebben dagelijks een darmspoeling nodig om voldoende ontlasting kwijt te raken.
klysma's werken middels een stofje die de darm prikkelt, maar als de darmfunctie verloren is gegaan dan valt er ook niets te prikkelen. Als de klysma niet werkt dan kan er een darmspoeling worden gedaan waarbij je water (op lichaamstemperatuur) gemengd met glijmiddel rectaal, met behulp van een spuit met kathetertip of klysmaflesje, in brengt. Het water spoelt er vanzelf (eventueel met wat extra hulp/massage) weer uit en neemt dan de ontlasting mee.
Bij afgeladen volle darmen kun je eventueel een vrouwenkatheter gebruiken om de vloeistof dieper in te brengen. In het begin kan het nodig zijn om 20 tot 60 ml soms zelf nog meer water naar binnen te spuiten (met korte tussenpauzes) voordat het resultaat geeft. Bij routinematig legen is 10ml meestal al voldoende. Het beste wordt er ook gezorgd voor palpatie van de endeldarm. Bij heftige verstopping kan dit te pijnlijk zijn.
Als er echt een harde grote brok dwarszit dan kan deze met vinger of thermometer worden gebroken en eruit gelepeld. Zorg hierbij altijd voor voldoende glijmiddel!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb