Medicijnen toedienen:

-Alle medicijnen die bitter smaken zullen door katten slecht geaccepteerd worden. Van veel medicijnen zijn ook ‘smakelijke’ varianten te krijgen (meestal ander merk).
-Bittere medicijnen (tablet, poeder, vloeistof) kunnen in een lege capsule gedoseerd worden. Capsules met vloeistof direct toedienen!
-Om deze toe te dienen kun je gebruik maken van een pillenschieter met flexibele punt. Trek de stamper niet volledig uit, maar plaats deze vlak tegen de capsule. (pillenschieter geeft eigenlijk het verkeerde beeld vind ik! Pillendispenser of pillenduwer was beter geweest!)
-geef na een pil of capsule altijd (binnen een minuut of 2)  0,5 ml of meer iets te drinken. Water, kattenmelk, kattenpudding oid  (zo nodig met een spuitje) of een zacht snoepje. Wij slikken ook geen pillen zonder een sloot water. Ook voor een kat is een droge pil niet prettig.
-bij het geven van medicijnen is het nodig om resoluut te handelen. Een goede ‘greep’ is van belang. Zorg dat de kat naast je is gesitueerd zodat jouw onderarm paralel loopt met zijn ruggengraat. Ipv in het nekvel pak je een stukje hoger, vlak onder de oortjes. Als je de plooi vastpakt en je ziet dat de oortjes een beetje mee bewegen zit je meestal goed. Je beweegt dan langzaam je hand en arm (die  je paralel met de ruggengraat houdt) naar achteren waardoor je de blik van de kat omhoog richt en de nek gestrekt wordt. Als je het goed doet valt hiermee de spanning van de kaak en kun je de pil via mondhoek zijn keel in werpen/schieten. Deze greep zorgt tevens voor enkele seconden van desorientatie waar je, bij katten die graag met hun voorpoten e hand wegmaaien, je voordeel uit kunt halen.
-bij gebruik van easypill zorg je er altijd voor dat de bolletjes zo klein zijn dat de kat deze in eenmaal door zal slikken. Als ze er op bijten dan bijten ze op de pil en als je pech hebt zullen ze de easypill daarna niet meer vertrouwen. Zorg er dus ook voor dat je hem eerst ‘lekker maakt’. Gooi enkele favoriete snoepjes,1 voor 1, vlak voor hem op de grond. Gooi de tweede direct of vlak voor hij de eerste in zijn bek heeft en herhaal dit totdat je merkt dat hij haast maakt om de nsoepjes te pakken. Gooi dan zonder vertraging de easypill ipv een snoepje. Sluit altijd af met een snoepje.
-Van veel medicijnen is ook een subcutane injectievloeistof te krijgen. Als pillen echt problemen blijven geven dan kan dat een optie zijn.

Antibiotica: Belangrijk bij tekenen van een blaasontsteking, zeker zo vlak na een katheter! Clavaseptin wordt door katten beter geaccepteerd dan clavubactin (<bitter). 10 dagen is aangeraden. Duplocyline is injecteerbare vorm en heeft een langere werkingsduur (telkens 2 dagen tussen injecties). Baytrill flavour is verkrijgbaar als tabletten en in een smakelijke vloeistof die normaal goed wordt geaccepteerd en goed werkzaam is bij blaasontstekingen. Helaas valt deze onder derdelijns en mag alleen worden gegeven na antibiogram.

NSAID: Belangrijk tijdens blaasontsteking ivm pijn en ontsteking. zelf heb ik de voorkeur voor tolfedine injectie. Deze is 48 uur werkzaam en naar mijn idee reageren katten er beter op ( betere pijncontrole minder maag/darm bijwerkingen) dan op de meloxicam varianten. Onsior (hele kleine pilletjes die makkelijk worden geslikt) is ook een optie met een iets andere werking en minder belastend voor nieren dan meloxicam.

Gabapentine: ipv roesje: (gebaseerd op gabapentine drank 20mg/ml) 2,5 tot 5 ml -2 uur voor behandeling (niet verstandig om voor iedere blaaslediging te gaan gebruiken!)
Als onderhoudsdosis voor neuropatische pijn en stress: starten met 2x daags  0,2 ml. Indien nodig langzaam verhogen tot gewenste werking. (< werkt naar mijn mening beter dan hoog starten en dan verlagen! Gabapentine kan in het begin milde bijwerkingen zoals euforie, desorientatie of sufheid laten zien. Deze trekken meestal binnen een week weg. Bij te hoge startdoseringen zijn die bijwerkingen veel heftiger en voelen de katten zich soms echt onprettig.
Iedere kat reageert daarbij anders dus het is altijd even zoeken naar de beste dosering.

Amantadine:
Solensia: 1 subcutane injectie per maand. Werkt uitstekend voor artrose/spondylose en andere vormen van zenuwpijn. Kan zonder problemen gecombineerd worden met andere medicatie en is niet belastend voor lever of nieren.

Tramadol: