Luiertjes

Regelmatig ontvangen wij vragen over het gebruik van luiertjes bij katten, met name welke luiertjes geschikt zijn.
Nu weet ik daar zeker het antwoord op, maar eigenlijk zijn ze bij mij toch aan het verkeerde adres als het om luiertjes gaat!
Ik ben namelijk absoluut geen voorstander van het gebruik van luiertjes bij katten met een overloopblaas…

 

Een luiertje kies je in mijn ogen niet voor het welzijn van de kat, maar voor je eigen gemak!
(en laat het nou ook nog eens helemaal niet zo’n gemak zijn)

 

De ellende begint al met het luiertje zelf.. Kattenluiertje zijn in Nederland niet één twee drie te krijgen en hondenluiertjes zijn ivm de grote van het staartgat niet geschikt. Babyluiertjes zijn een optie, maar daar komt wel wat knutselwerk aan te pas. Staartgat knippen én de randen afplakken < een stap die vaak wordt overgeslagen maar oh zo belangrijk is. De vulling van luiers bevat namelijk hele kleine absorberende kristallen die bij aanraking met water gaan zwellen. Als de randen van een staartgat niet zijn afgeplakt, dan kunnen die kristallen met de plasbuis in aanraking komen en zorgen voor irritatie, of, in het ergste geval, zelfs voor een verstopping. Je moet er toch niet aan denken?

Als je dan eenmaal de juiste maat luier te pakken hebt en je uit hebt geleefd met schaar en plakband is het tijd om de kat in dat luiertje te hullen. Misschien heb je geluk en laat die lieverd het allemaal rustig gebeuren, maar een even grote kans dat je er achter komt dat jouw tijger helemaal geen zin heeft om mee te werken en uit je handen glipt vooraleer het luiertje goed en wel op zn plek zit!

Uiteindelijk is het dan toch gelukt en trots laat je hem los.
Scenario 1; Poeslief laat zich pardoes op z’n zij vallen en lijkt aan de grond te zijn vastgenageld! Na ja… Zo heb je in ieder geval een heel lief en rustig poezebeest…
Scenario 2; Als een razende gaat hij er vandoor, het luiertje vind je nog geen 10 seconden later, midden in de kamer terug… Een kat staat nu eenmaal niet direct bekend om zijn wulpse heupen en het luiertje heeft dus weinig houvast…

Voor scenario 2 zijn  oplossingen te verzinnen zoals rompertjes of tuigjes met bretelclips, maar ik ben hier nog geen kat tegengekomen die daar om staat te springen!

 

Een kat met een neurogene blaas moet geholpen worden met het legen van de blaas. Als dat correct gebeurd zou de kat zo goed als geen urine mogen verliezen. Een druppelende blaas is dus eigenlijk een waarschuwing. De voornaamste redenen van een druppelende blaas zijn een blaasontsteking, nierproblemen of een niet (of niet volledig) geleegde blaas.

 

Dit alles gezegd hebbende ontkom je er soms niet aan om je kat een luiertje aan te doen. 
Legitieme redenen om voor een luiertje te kiezen zijn bv: 

  • Een IAD letsel
  • Een bacteriële blaasontsteking


Gebruik zeker geen luier als je kat diarree heeft!!
Een poepluier geeft een enorm groot risico op een bacteriële blaasontsteking!!

 

Welke luiertjes zijn er geschikt?

 

Wegwerp hondenluiertjes = Miskoop!

Hondenluiertjes hebben een groot rond staart gat wat bij de kat gelijk staat aan een mooi rond pis en schijt gat! Met andere woorden, het houdt dus niets tegen!

 

Snuggease wasbare hondenluier = Te doen.

Mits je een beetje formaat kat hebt. Helemaal geweldig vind ik ze echter niet.
Ook hier heb je te maken met een groot staart gat. Deze kun je weliswaar verkleinen door middel van een koortstopper, maar de kans op lekken is zeker aanwezig. De pasvorm is voor sommige katten ook niet helemaal optimaal waardoor ze hem snel zullen verliezen.

 

Baby luiers = mogelijk.

(Gemiddeld) Maat 0 voor pubers, maat 1 voor een volwassen kat, maat 2 voor een grote kat.

Het leuke printje geeft de bovenkant weer en het staart gat knip je iets boven het midden van het luiertje.
Knip een horizontale streep van ong 2 tot 3 cm. Op deze manier kan er geen ontlasting naar buiten vallen!
Plak vervolgens de randen van het staartgat af met kinesio tape.

Veel katten willen hun luiertje nog wel eens verliezen. Eventueel kun je de boel op z'n plek proberen te houden door een rubberen elastiek als riem te gebruiken.

 

Fancypants4pets.com = Top!!

Deze luiertjes worden helemaal op maat gemaakt zodat ze een perfecte pasvorm hebben en daarbij zijn ze wasbaar!

Je hebt de keuze uit allerlei kleurtjes en leuke printjes zodat jouw poezebeest er altijd hip bij zal zitten! Fancy Pants verkoopt ook tuigjes en luierclips waarmee je de luiertjes op hun plek kunt houden.

Helaas zit dit geweldige bedrijfje in Nebraska waardoor de levertijd ongeveer 3 tot 4 weken bedraagt en de verzending vrij prijzig is..

 

DIY = Niet zo moeilijk!

Als je een beetje handig bent met de naaimachine kun je natuurlijk ook nog altijd zelf aan de slag gaan!

Patroontjes zijn oa via pinterest te vinden.

 

Wasbare babyluiertjes = Super! 
De newborn aio luiertjes van sennes.nl en de extra small luiers van Charlie Banana vind ik de beste pasvorm hebben voor katten.
Natuurlijk moet je ze wel nog even voorzien van een staartgat. Ik gebruik hier de knoopsteek voor.
De luiertjes van sennes zijn dikker en absorberen goed, maar kunnen schuurwondjes in de liezen veroorzaken.
De luiertjes van Charlie Banana zijn heel erg slank en zacht en komen met een losse inlegger. De losse inlegger vind ik zelf niet ideaal in gebruik (lees lastig). Liever gebruik ik Tena men level 1 inlegger voor extra absorbtie.

 

De stippellijn geeft het staartgat weer.

Luierverzorging

Een luierdragende kat heeft zo zijn eigen verzorging nodig.

 

Het spreekt voor zich dat het luiertje regelmatig gecontroleerd en zo nodig ververst moet worden.

Bij elke verschoning maak je het gehele luiergebied schoon. Gebruik hiervoor bv babydoekjes of waterwipes zonder parfum of alcohol of een vochtig washandje. Heeft je lieveling er echt een smeerboer van gemaakt dan kun je hem een zogenaamd kont-badje geven. Even met zijn kontje in een teiltje warm water of, beter nog, onder de kraan of douche. Eventueel met een klein beetje dierenshampoo. Gebruik liever geen babyshampoo of shampoo voor mensen. Alhoewel deze shampoos de noemer 'PH neutraal' hebben, is dit gebaseerd op de mensenhuid en deze is zuurder dan de kattenhuid. Bij veelvuldig gebruik tast deze, te zure, shampoo de natuurlijke huid barrière aan en deze wil je juist zoveel mogelijk intact houden.

 

Na het schoonmaken is het zaak om de boel weer zo goed mogelijk droog te krijgen voor je een nieuw luiertje aandoet. Ik gebruik het liefst de absorber (een soort zeem), maar een gewone handdoek voldoet ook. Soms is een beetje talkpoeder nodig om het laatste beetje vocht op te nemen. Nat in een luier hullen is vragen om problemen dus not done!!
Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je zorgt voor voldoende luier vrije uren zodat het huidje kan luchten.

 

 

Schrale billetjes, irritatie en luieruitslag

 

Jazeker, ook dit fenomeen kun je tegenkomen!

 

Misschien heeft je kat per ongeluk te lang in een natte of vieze luier gezeten?

Misschien was hij nog niet volledig droog na het verschonen?

Neem ook even je verzorgingsproducten onder de loep en denk eraan dat je ook het schoonmaken (lees: schoonboenen) kunt overdrijven!


Soms is het handiger om de vacht rondom het luiergebied kortgeschoren te houden. Nadeel is dat de urine sneller in aanraking komt met de huid (als urine te lang in aanraking komt met huid veroorzaakt dit urinebrand en vochtletsel oftewel IAD), voordeel is dat je de huid makkelijker schoon en droog kunt houden.

Barriere crème,spray of gel (verkrijgbaar bij drogisterij of apotheek) zorgt voor een barriere tegen vochtletsels.
Uierzalf (dikker) of uiercreme (dunner) werkt verzorgend en legt tegelijkertijd een lichte barriere over de huid.
Ook calendula, bepantene of honingzalf wordt vaak gebruikt bij schrale billetjes.
Pas op met zalven die zink bevatten. Zinkzalf is schadelijk als katten het oplikken!

 

IAD

IAD, oftewel Incontinence Associated Dermatitis = incontinentie gerelateerde dermatitis, vroeger ook wel simpelweg vochtletsel genoemd, is een zeer complex letsel waar je bij verlamde katten soms mee te maken kunt krijgen. Deze wonden worden veroorzaakt door verweking van de huid door urine en/of ontlasting in combinatie met druk en/of frictie.

Een slechte doorbloeding komt daar vaak ook nog aan te pas. Door de slechte doorbloeding kunnen bacteriën sneller de kapotte huid binnendringen en lelijke infecties veroorzaken. Als deze infecties niet tijdig behandeld worden kan er wondnecrose ontstaan. Ook kunnen de bacteriën in de bloedbaan terecht komen en bloedvergiftiging veroorzaken.
 
Nu moet ik je geruststellen, dit soort wonden zie je voornamelijk bij verlamde katten die niet de juiste zorg hebben ontvangen en die bv lange tijd in hun eigen viezigheid hebben gezeten.

De verzorging van dit soort wonden vraagt om kennis, kunde en tijd.
Mocht je met zo'n wond te maken hebben, neem dan contact met ons op via villavacht@outlook.com

Maden

Extra opletten is het in de zomer met warm weer.
Laat een verlamde kat met een luier aan nooit meerdere uren zonder toezicht buiten!
Vliegen weten een vieze luier van kilometers afstand te vinden en de eitjes komen in de warme en vochtige luier binnen no-time uit, met alle gevolgen van dien.