Schuurwondjes

Omdat verlamde katten er nu eenmaal vreemde houdingen en schuifelbewegingen op na houden, moeten we altijd blijven waken voor wondjes.

 

Schuurwonden kunnen al binnen enkele minuten ontstaan als de katten op een te ruw oppervlakte terecht komen en zich voort gaan bewegen! Dit soort wonden zie je meestal op de bovenkant van de teentje of voetjes, maar ook op de heupen, buik of het zitvlak. 

 

Een gladde vloer is een must!!

 

Zelf behandel ik schuurwonden altijd met honingzalf/gel van vetrimed of mesitran.
De zalf gebruik je bij wonden met veel wondvocht en de gel gebruik je bij droge wonden.

Beide producten werken naar mijn ervaring het allerbeste op dergelijke wondjes en zijn niet schadelijk bij inname.

Naast het schoonhouden en dagelijks zalven is het ook heel belangrijk om de wondjes te beschermen en nieuwe te voorkomen.

 

Om voetjes en pootjes te beschermen gebruik ik kinesiologische tape. Deze tape is rekbaar waardoor de kans op afknelling minimaal is. Daarnaast plakt hij goed op de vacht, maar is hij toch ook redelijk makkelijk te verwijderen en is hij ademend waardoor je de tape makkelijk een paar dagen kunt laten zitten. Als de huid al gebroken is dan gebruik ik de tape in combinatie met Snögg soft bandages. Deze gebruik ik op de wond zodat de tape niet in de wond plakt.

 

Als de wondjes zich voordoen op het zitvlak of de buik dan kun je gebruik maken van broekjes, rompertjes of dragbags.

De Vacht van katten is echter ontzettend gevoelig en hoe meer ze om het lijf hebben hoe minder ze dit accepteren. Een bekend fenomeen is de kat die een tuigje, kap of rompertje moet dragen en zich vervolgens plat op zijn zij laat vallen en niet meer in staat lijkt om te bewegen.

 

 

Incontinence Associated Dermatitis

IAD, oftewel Incontinence Associated Dermatitis = incontinentie gerelateerde dermatitis, vroeger ook wel simpelweg vochtletsel genoemd, is een zeer complex letsel waar je bij verlamde katten soms mee te maken kunt krijgen. Deze wonden worden veroorzaakt door verweking van de huid door urine en/of ontlasting in combinatie met druk en/of frictie.

Een slechte doorbloeding komt daar vaak ook nog aan te pas. Door de slechte doorbloeding kunnen bacteriën sneller de kapotte huid binnendringen en lelijke infecties veroorzaken. Als deze infecties niet tijdig behandeld worden kan er wondnecrose ontstaan. Ook kunnen de bacteriën in de bloedbaan terecht komen en bloedvergiftiging veroorzaken. De slechte doorbloeding zorgt er tevens voor dat de wond slechter geneest.
 
Nu moet ik je geruststellen, dit soort wonden zie je voornamelijk bij verlamde katten die niet de juiste zorg hebben ontvangen en die bv lange tijd in hun eigen viezigheid hebben gezeten.

De verzorging van dit soort wonden vraagt om kennis, kunde en tijd.
Mocht je met zo'n wond te maken hebben, neem dan contact met ons op via villavacht@outlook.com

Zie hier het filmpje van Catchy's kontwond.

Andere gevaren

- Beknelling tussen deuren, hekjes of draadbenches enz

- Verbranden aan kachels, verwarmingen, kaarsjes enz

- Verstrikt raken in kabels, gordijnkoorden enz